Moltenitrøjen – historien om et ikon.

Historen om Moltenitrøjen begynder i Arcore. En lille by i provinsen Brianza nord for Milano. Historien begynder endda i en endnu mindre del af den lille by. Fire bygninger i udkanten af byen, hvor morgentågen hang til langt op af formiddagen.

Drømmen om eventyret

Her havde Pietro Molteni sin slagterforretning. En hård profession uden eventyr. Men om aftenen, før Pietro faldt i søvn, dagdrømte han om cykling. Om Costante Girardengo, der var den store helt i eventyret Giro d’Italia.

Gruppo Sportivo Molteni

Pietro Moltenis slagterforretning var lille. Da han udvidede – og satsede på pølseproduktion, blev Molteni et kendt navn i provinsen. Men Pietro Molteni ville mere. Han ville udleve eventyret. I 1958 etablerede han cykelholdet Gruppo Sportivo Molteni – og dermed også en af cykelhistoriens mest ikoniske cykeltrøjer: den orange og mørkeblå trøje med de hvide bogstaver “Molteni Arcore” på bryst, ryg og skuldre.

Pietro, Renato og Albani

I begyndelsen tog ingen Pietro Molteni og hans Molteni Arcore seriøst. Men allerede året efter opstarten, kom den erfarne Giorgio Albani til holdet. Han kunne vejlede Pietros bror Renato Molteni, som var sportsdirektør. Giorgio Albani stoppede sin aktive cykelkarriere efter et år hos Molteni – og fortsatte i mange år som sportsdirektør for holdet.

Den gyldne æra

Da bl.a. Michele Dancelli, Gianni Motta, Marino Basso og Rudi Altig kom til Molteni, begyndte de store sejre for alvor at rulle ind. Molteni tog Giro di Lombardia, Giro d’Abruzzo og GP of Prato. Midt i 1960’erne var den gyldne æra allerede begyndt – men toppede i 1971, da holdet skrev kontrakt med Eddy Merckx. Den orange-blå trøje var over alt. En myte og et ikon var skabt.

7 Grand Tours, 2 VM og 11 Monumenter

Op gennem 1970’erne blev det bl.a. til sejre i 7 Grand Tours, 2 verdensmesterskaber og 11 Monumenter til Molteni-holdet. Molteni Arcore skiftede navn et par gange. I 1974 stod der Molteni Alimentari og i 1975 og 1976 stod der Molteni Campagnolo broderet på ryg og bryst.

 

Et symbol, et ikon og et eventyr

I 1976 sluttede en ære i cykelsporten. Molteni-familien trak sig ud af cykelsporten. Men Molteni var mere end et cykelhold. Det blev til 18 år med den orange trøje i feltet. Et symbol, et ikon og et eventyr, som selv den dagdrømmende slagter ikke havde drømt om…