Genoprejsning på Stelvio

Det er 8. juni 1972. Vi er på 17. etape af 55. Giro d’Italia.
Ud af tågen. I støvregnen – kommer den lille KAS-rytter.  Han krydser som første rytter målbanneret på toppen af det berygtede og prestigefyldte Passo dello StelvioJosé Manuel Fuente er feltets allerstørste grimpeur. Eddy Merckx kommer først ind som nummer 3. Forpint og 2 minutter efter. Fuente har slået Merckx.
Det var sidste gang Merckx og Molteniholdet kæmpede om det mytiske bjerg…
46 år efter – vender Molteni tilbage til Stelvio. 

Eddy Merckx har haft et forrygende forår i 1972: Sejr i Milano-Sanremo, Brabrantse Pijl, Liége-Bastogne-Liége, Fleche Wallonne og en 2. plads i Paris-Nice. José Manuel Fuente kommer direkte fra stor samlet sejr i Vuelta Espania. Der er lagt op til et episk opgør mellem Merckx og Fuente i årets Giro d’Italia: Den lille skrøbelige Fuente mod den store robuste Merckx.

Merckx stiller til start i det 55. Giro d’Italia med et uhyggeligt stærkt Molteni-hold med bl.a.: Bruyere, De Schoenmackaer, Huysmans, Spruyt, Van Den Bossche og Van Schil. Fuente kom til Italien med den Spanske Armada fra KAS. Et uhyggeligt hold.


Allerede efter etape 4a, en bjergetape til Block Haus, kører Fuente sig i lyserødt. Han lægger flere minutters afstand til Merckx. Fuente beholder la maglia rosa flere dage, men på 7. etape kører Merckx og Gösta Pettersson fra giro-feltet. De kommer i mål med over 4 minutter til de nærmeste. Merckx kan trække i lyserødt. Fuente er på 3. pladsen.

Merckx sidder tungt på la maglia rosa. Fuente forsøger hver gang de rammer hans terræn. Det virker dog næsten umuligt at slå Merckx. Men den 8. juni er vejret i Livigno koldt, vådt og blæsende. Dagens etape er kun på 88 km – med mål på Passo dello Stelvio i 2758 m – Cima Coppi. En kort og eksplosiv etape. Fuente ved, at det er hans chance – og angriber tidligt. Merckx lider og kæmper hårdt. Men han kan ikke følge Fuente.
Fuente haler ind på Merckx med over 2 minutter, men det er ikke nok. Merckx er stadig i lyserødt. Fuente på 2. pladsen.

Sådan blev den endelige stilling også 3 dage senere i Milano. Merckx havde vundet sit 3. Giro d’Italia – men Fuente vandt på Stelvio.


Den 3. juni i år vender Molteni tilbage til Italien – og Stelvio. Det er det store klassiske Granfondo Stelvio,  som holdet skal prøve kræfter med.

Squadra Molteni sender et skarpt hold til Italien . Vi skal ned og genvinde Merckx’s ære på Stelvio. Holdet er endnu ikke udtaget, men vi regner med, at stille til start med 7 ryttere, fortæller Kaptajn Bjørnsteen.

Granfondo Stelvio er 151 km og har 4100 højdemeter. Før det afsluttende Passo dello Stelvio (2758 m) går det over Teglio (846 m), La Motta (640 m) og det frygtindgydende Passo Mortirollo (1727 m) som stiger med 10,7% i snit over 12,2 km.

Passo Mortirolo har lange stykker med stigningsprocenter på over 20%. Dét skal vi have vænnet os til i gear 42-28. Så Kiddesvej kommer til at fylde en stor del af vores forårstræning, lyder det fra Løjtnant Kasper Sørensen.