Parix-Roubaix – 70 dage.

Den er god nok – et kik ud af vinduet denne Januarmorgen åbenbarer et vejrscenarie, der snildt kunne ligge og lure 70 dage forude, indhyllende de nordfranske bondeveje; temperaturer omkring 5 grader, tåge, småregn og jævn vind. Et vejrlig for dedikerede ryttere. Tossede ryttere. Ryttere af stål – PÅ stål.

Alternativt kan de 70 mellemliggende dage også bringe forårstemperaturer og lærkesang over veje og marker omkring Arenberg-skoven, over pavéerne på vej mod Roubaix. Et anderledes tiltalende vejrscenarie, men fortsat en rute for dedikerede ryttere. Tossede ryttere. Klar til at blive rystet i stykker, inhalere støv, måske endda tage et styrt. Som i 1976.

1976 Paris-Roubaix 1976 Roger de Vlaeminck, Francesco Moser og Mark Demeyer rykker og skaber det afgørende udbrud. Photo: Offside / L’Equipe.

Den 11. april 1976 var 154 ryttere af stål – på stål – klar til stroppeturen over 270 km. Det 74’ Paris-Roubaix. De vidste, at vinderen med stor sandsynlighed skulle findes mellem kun en lille håndfuld ryttere; belgierne Maertens, De Vlaeminck, Merckx og italieneren Moser. De øvrige ryttere ville få en hård dag med bundne opgaver for deres respektive kaptajner. Mange ville udgå undervejs efter defekter, overstået arbejde eller styrt. Et umuligt løb! Ubarmhjertigt. Måske ville det sjældne ske, at tilfældigheder og skæbne ville spille en topplacering i hænderne på en uventet rytter. Måske…

Vejret var fantastisk! Sol og blå forårshimmel. Masser af tilskuere – heriblandt Jørgen Leth og knap 30 danske og franske kamerafolk, der med 27 strategisk placerede kameraer dokumenterede dramaet. Jørgen Leth instruerede. Resultatet har I uden tvivl hørt om: Dokumentarfilmen ”En forårsdag i helvede”.

En Forårsdag i Helvede fra 1977 instrueret, skrevet og fortalt af Jørgen Leth

Men har I set den?

Når I rammer sofaen efter næste vintertræningstur, så find et afspillemedie frem, tag hovedtelefoner på og følg dette link:

http://filmcentralen.dk/alle/film/en-forarsdag-i-helvede

En klassiker! Som løbet selv.
Uden at røbe for meget, blev det ikke Merckx’ og Moltenis dag, dén søndag i April 1976. Men om 70 dage er Squadra Molteni tilbage. Klar til støv, mudder eller hvad omstændighederne måtte diske op med.

Forza Squadra Molteni!