Record della’ora – Timerekordforsøg

Squadra Molteni tager nu kampen op mod cykelsportens ædleste disciplin. Den 9. februar 2019, i Thorvald Ellegaard Arena, vil de forsøge at slå timerekorden. Timerekorden på stål og i uld naturligvis. 

Det er nu, at vi skal slå til

Det er med langt tilløb og kasketskyggen godt nede i nakken, at Squadra Molteni nu kan offentligøre, at de 9. februar 2019 vil forsøge at slå timerekorden på stål og i uld. De fleste logistiske brikker er nu faldet på plads og rytterne er startet på en knivskarp kost- og træningsplan.

– Vi har vurderet, at det er nu, at vi skal slå til. Timerekorden bliver jo ikke kortere, og vi er tæt på toppen af vores karriere nu – så kan vi lige så godt snuppe timerekorden, siger Kaptajn Bjørnsteen, der også er indehaver af verdensrekorden “100 gange Kiddesvej på stål og i uld“, sammen med holdkammeraterne Eigil Leegaard og Grane Maaløe.

Er det muligt?

Alle der er interesseret i cykelsporten, endsige dem der har prøvet at køre halvstærkt på cykel, ved at timerekorden er frygtelig svær at slå. Og man kan vel med rette spørge sig selv, om det er muligt for Squadra Molteni at slå rekorden – og så på stål og i uld.

– Der er rigtig mange faktorer i spil her. Men lad mig gøre et forsøg på at forklare, siger Squadra Moltenis tekniske chef Grane Maaløe, der i denne weekend er taget til Instutut Für Aerodynamik i Rostock, for at teste Løjtnant Kasper Sørensen i Moltenis nye merinould-fantomdragter i adskillige vindtunnelforsøg.
For det første ved alle jo, at en god uldsweater genererer meget statisk elektricitet i de kolde vintermåneder. Netop derfor kører Squadra Molteni deres rekordforsøg i februar. Den statiske elektricitet fra merinouldcykeltøjet giver ekstra energi til det hårde tråd, som en timerekord kræver.

Derudover har jeg regnet lidt på det hele: Med en kadence på 101 omdrejninger/min i gearing 101,5/7,99 (f.eks. 53×14) og et med frontareal på 0,42 m2 (dvs. frempind helt ned og sadelpind helt op), en kæde- og rullemodstand på 3%, kan vi holde en fart, der giver en realistisk chance for en ny rekord. Den relativt kolde februarluft i Thorvald Ellegaard Arena er ikke en faktor på plussiden. Men til gengæld giver uldcykeltøjet en bedre arbejdstemperatur for rytterne, afslører Grane Maaløe.

Den klassiske timerekord

UCI har gennem tiden, som sædvanligt, fjumret godt og grundigt i reglerne for en timerekord. I dag findes der indtil flere forskellige timerekorder: UCI traditional bike, UCI best human effort og UCI unified hour record. Det er jo ikke let for menigmand at forstå.

– Ja, UCI forstår virkelig at gøre det svært for sig selv. Men vi kan lige så godt slå fast med det samme: Vi skal ikke ud og slå Wiggin’s rekord på 54,5 km. Den er jo sat på carboncykel, i lycradragt, med tri-bøjle på styret, pladehjul og med aerohjelm, fortæller Per Sandahl, der er UCI-ansvarlig og skal stå for det tekniske overblik ved afholdelsen af timerekordforsøget. Vi kører efter den ædle og klassiske timerekord – sat på stålcykel og i uld.

Rå kraft, rødt kød, rodfrugter og balance i antioxidantregnskabet

At slå timerekorden, vil kræve en masse energi – og selvfølgelig, at rytterne er i topform. Derfor har Squadra Moltenis holdlæge Finn Birk, endnu engang, tænkt ud af boksen – og sammensat et helt nyt trænings- og kostprogram.

– Det handler rå kraft, rødt kød og rodfrugter. Mange rodfrugter – og mange forskellige rodfrugter. Og for at der skal være balance i antioxidantregnskabet, skal de indtage mindst ét glas god italiensk rødvin om dagen fra nu af og frem til 9. februar. Og gerne flere, lyder det fra holdlæge Finn Birk.

Squadra Moltenis timerekordforsøg køres kl. 14.00 den 9. februar 2019 i Thorvald Ellegaard Arena, Højstrupvej 9, Odense.